Sunday, July 3, 2011

ESN SPRING SEMINAR 2011

Pre svega, MORAM da kazem da mi je jako zao zbog duzeg odsustvovanja sa bloga, ali zbog nametnutih obaveza, poznanstva sa drugim ljudima i posvecenosti nekim drugim stvarima, nikako  da uhvatim vreme i sednem da pisem... Priznajem da je i mene uhvatila "letnja euforija" , pa sam u svakom trenutku provedenom na suncu sebicno uzivala, u bezbriznom opustanju, ne bi li osetila dasak letnjeg ocaravajuceg raspolozenja.
Pripala mi je velika cast da ispred Asocijacije centara za socijalni rad Srbije budem ucesnik ESN Spring seminara, odrzanog u Budimpesti, u periodu od 16 do 18 maja 2011. godine, organizovan od strane Ministarstva Nacionalnih Resursa, Nacionalnog instituta za porodicnu i socijalnu poltiku, SZOSZAK-nacionalne NGO, veoma aktivne na socijalnom polju u Madjarskoj, a sve to duguje zahvalnost madjarskom predsedavanju EU-om. I zaista, zelim da izrazim svoje zadovoljstvo ukoliko sam dala svoj skromni doprinos...Sigurno je da je vreme provedeno sa divnim ljudima Radetom Ceperkovicem i predivnom Magdolna Apró Bakai jedno neprocenjivo iskustvo, ucestvovanje na takvom seminaru vise nego vredno i korisno (zbog cega im dugujem zahvalnost do neba) i nadam se da je Asocijacija centara za socijalni rad Srbije predstavljena u najsvetlijem izdanju.
ESN (Evropska socijalna mreza) je nezavisna, apoliticna organizacija koja se bavi radom socijalnih servisa u Evropi. Sediste ESN-a je u Londonu, a sa radom je pocela 1998. godine. Na celu ove uspesne organizacije je John Halloran. Njena misija je da poboljsanjem kvaliteta rada socijalnih servisa, pomogne razvoj, podstakne promene i omoguci bolji zivot najugrozenijima u drustvu, da promovise socijalnu pravdu i socijalnu inkluziju ugrozenih pojedinaca i grupa. Akcenat delovanja je na lokalnom nivou, razmeni iskustava i zajednickom radu kako bi se izgradila efektivna Evropska i nacionalna socijalna politika. ESN organizuje seminare kako bi, svojim clanovima, omogucila priliku da se upoznaju sa izazovima sa kojima se svakodnevno suocavaju socijalni servisi sirom Evrope. Tema seminara u Budimpesti je: Socijalni servisi u Evropi: Inovativni odgovori u vremenu izazova. Potrudicu se da Vam u najkracim crtama prenesem o cemu je bilo reci i naravno svoje utiske. 
Tokom ova tri dana u Budimpesti, ucesnici (oko 120 njih, pola iz Madjarske a ostatak iz ostalih delova Evrope) su se slozili oko jednog, a to je da se svuda suocavamo sa istim problemima. Bez obzira na razlike u politickim i ekonomskim sistemima, drustvenom uredjenju, institucionalnim okvirima, socijalni servisi se suocavaju sa sledecim izazovima: rastuca nezaposlenost (narocito kod mladih), siromastvo, demografsko starenje i promena porodicnog obrasca, problemi finansiranja (u sredistu ovog pitanja jesu rastuci troskovi odrzavanja sistema), socijalna nejednakost, nepismenost, problemi starih lica, lica u izvesnom smislu onesposobljenih. Takodje, posledice ekonomske i socijalne krize se osecaju u svim zemljama, na razlicite nacine. Naslovi o kojima je bilo reci su: Kako socijalna i ekonomska kriza uticu na stanje u Evropi, organizacione promene i upravljanje resursima, investiranje u socijalne servise i socijalnu inkluziju, kako promovisati inovacije u lokalnim javnim servisima. Detaljniji izvestaj mozete pogledati OVDE!   
Na ESN grupnoj diskusiji, treceg dana, bili smo podeljeni u nekoliko grupa i polemisali o vec unapred datim pitanjima. Cini mi se da su zemlje Istocne Evrope u slicnom problemu: imamo slican socijalni servis, privatni sektor je malo zastupljen, ne postoje odvojene sluzbe, vec jedna ustanova koja se bavi svim poljima socijalnog rada, ostaci socijalizma su jos uvek prisutni a problem finansiranja nikada nije bio odsutan! Jeste problem finansiranja prisutan i u drugim zemljama, gde se provlaci kroz mnoge price, ali kod nas je, rekla bih novac glavni problem od koga se uvek prvo polazi. O socijalnim servisima u Centralnoj i Istocnoj Evropi (CEE) mozete pogledati OVDE!
Prenosim Vam delic atmosfere i druzenja! 






Sent Andreja


                           Do iduceg posta, pozdrav! J.J.






No comments:

Post a Comment